Rauw Ei Eten Gezond

Published Oct 17, 22
10 min read

Elke Dag Een Ei Eten Gezond

We willen allemaal zo graag gezond leven. Maar we worden ook vaak in verwarring gebracht. Voedingssupplementen, vet, koolhydraten, vitamine-water, mindfulness, wel of geen gluten en veganistisch eten: wat is nu wel en niet gezond? Het goede nieuws is, het is eigenlijk vrij simpel. Je hoeft mij niet op mijn woord te geloven want wat voor mij werkt hoeft voor jou niet te werken.

Dat zijn de adviezen die ik zelf volg en die ik ook bij mijn klanten adviseer, aangepast aan hun persoonlijke situatie. Naast mijn opleiding tot gewichtsconsulent las ik vele boeken over gezond en mindful eten en volg de laatste onderzoeken op de voet. Ik zocht voor je uit wat er nou eigenlijk echt gezond is en welke hypes je links kunt laten liggen - gezond eten en sporten maar niet afvallen.

Conclusie: eet gevarieerd en met mate. Een saai, want al zo vaak gehoord advies, maar wel het beste. Wil je graag weten hoe ik tot deze conclusie ben gekomen en hoe je de theorie in de praktijk kan toepassen? Lees dan hieronder verder. We leven in een maatschappij met inmiddels 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes type 2, waar er volgens het Diabetes Fonds per week 1200 bijkomen.

De meeste van ons zitten hier ergens tussenin terwijl we weerstand proberen te bieden aan alle verleidingen die op ons af komen. Vanaf het NS-station tot aan de borrel op het werk lukt het ons nog wel om “nee” te zeggen op basis van wilskracht. Of niet. En als we ons de hele dag kranig hebben geweerd, gaan we ’s avonds alsnog door de knieën voor een afhaalmaaltijd en reep chocolade.

Hoe graag we ook gezond willen eten, het is lastig om weerstand te bieden tegen een oerdrang die ons verteld dat we vooral meer moeten eten om te overleven. Nu geldt dat voor lang niet iedereen; er is een groep die wel degelijk elke avond vers kookt. Maar uit stress en tijdgebrek grijpen velen van ons regelmatig naar gemaksvoeding.

Champignons Rauw Eten Gezond

En als je het zelf niet kunt, kun je het je kinderen ook niet leren. In de jaren vijftig en zestig besteedde men gemiddeld twee uur aan het bereiden en eten van een avondmaaltijd. Dat is teruggelopen tot 15 of 20 minuten - gezond eten en sporten maar niet afvallen. We halen wat, laten een maaltijd bezorgen of zetten iets in de magnetron.

We hebben ons eten uitbesteed aan een industrie die het maakt tegen zo laag mogelijke kosten en met maximale winst. Vaak met goedkope ingrediënten van een lage kwaliteit en met veel zout en suiker. Honderd jaar geleden aten we per persoon 5 kilo suiker per jaar, inmiddels is dat 40 kilo.

Als je zelf kookt weet je precies wat er wel of niet in zit en daar is veel gezondheidswinst te behalen. Tijn Elferink, gezondheids publicist en auteur van: Dit boek is gezond zegt: ‘Als ergens op staat dat het gezond is of dat je ervan afvalt, geloven we dat maar al te graag.

Een voorbeeld: eet speltbrood, dat is gezonder, want een ‘oergraan’. Maar dan blijk je wit speltbrood te eten dat bruin is gekleurd met suiker en dan is een volkoren boterham toch weer beter. Het is zó moeilijk om te begrijpen wat goed is, om door alle marketing heen te prikken.

De ene website heeft nog geen onderzoek bekend gemaakt dat goji berries bloedzuiverend zijn of een ander artikel kopt al dat er veel bestrijdingsmiddelen in de besjes zitten. De waarheid is dat de schrijvers van een artikel vaak niet voldoende kennis hebben over voeding en de werking ervan op het lichaam. gezond eten en sporten maar niet afvallen.

Shea Butter Eten Gezond

Alles is zo goed of slecht als de hoeveelheid die je ervan eet. Neem bijvoorbeeld zuivel. Dat zit vol gezonde eiwitten, calcium en andere voedingsstoffen. Prima dus, maar neem er niet teveel van. Laat je niet in de maling nemen door de leuke teksten op kant en klaarproducten (gezond eten en sporten maar niet afvallen). Leuk zo’n aspergesoep, met een half procent echte asperge, maar lieve lezers, maak gewoon even zelf soep van groente.

De bruine kleur van brood betekent niet altijd dat dit brood gezonder is. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met moutextract of gekaramelliseerde suiker. Het brood wordt er wel donkerder van, maar er zitten maar weinig extra voedingsstoffen in. Als brood echt volkoren is, staat dit bij verpakt brood op het etiket.Een ruime inname van groenten (200 gram) en fruit (2 stuks per dag) verkleint waarschijnlijk het risico op bepaalde vormen van kanker en op hart- en vaatziekten. Probeer regelmatig een andere groente of ander fruit. Eet gevarieerd en wissel af. Ben je geen grote eter van groente of fruit? dan kan soep of zelf geperst groente- of fruitsap helpen om dit toch binnen te krijgen.

Daarom zijn smoothies weer iets beter maar niets gaat boven de hele vrucht of groente. Ook geeft het je minder snel een vol en verzadigd gevoel. Bij het Voedingscentrum vind je voorbeelden van de hoeveelheid groente en fruit die je nodig hebt. Elke week peulvruchten is een goed idee. Eet wekelijks peulvruchten, zoals bruine bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten.

We zijn de laatste jaren massaal aan de kokosolie gegaan maar dat is minder goed als gedacht. Volle zuivel blijkt zo slecht nog niet omdat het een goede bijdrage levert aan een gunstige balans van goede bacteriën in onze darmen maar feit blijft dat er meer calorieën in zitten dan in magere producten.

Gezond Eten En Bewegen

Roomboter is niet slechter dan margarine maar weer minder gezond dan vloeibare plantaardige olie. Om te koken adviseer ik meestal geraffineerde olijfolie die kan je veilig verhitten en gebruik de koudgeperste oliën in je dressing. Let dus niet alleen op de hoeveelheid vet in de voeding, maar vooral op het soort vet.

Noteer eens hoeveel je normaal op een dag drinkt. Begin elke dag met een glas water om je afvalstoffen af te voeren. Bij een hongergevoel kan het ook helpen om eerst wat te drinken. Genoeg drinken is onder andere belangrijk voor de werking van je darmen. Kies voor water, thee en koffie zonder suiker, of voor melk.

Neem geen of weinig dranken met suikers erin, zoals vruchtensap uit de fabriek, fris of sportdrank met toegevoegd suiker. gezond eten en sporten maar niet afvallen. Frisdrank met zoetstof is een betere en veilige keuze ten opzichte van dranken met veel suiker erin maar niet zo gezond als water. Drink zo min mogelijk alcohol maar zeker niet meer dan 1 glas per dag en dat niet vaker dan 4x per week.Een veelgestelde vraag is: Hoe kan ik lekker en makkelijk meer water drinken? Je vindt het antwoord in het artikel via deze link. Wat ons eigen lichaamsvet betreft… wat is nu toch de beste manier van eten? Is het intermittent fasting, de nieuwe trend uit Amerika, beter dan grazing (door de dag heen steeds kleine beetjes eten)? Een tijd lang werd gedacht dat door de dag heen kleine beetjes eten beter was voor de suikerspiegel (gezond eten en sporten maar niet afvallen).

Maar als we geen tijd hebben om zo gezond te eten, dan slikken we toch gewoon een multivitaminepil? Volgens hoogleraar voedingsleer Martijn Katan kunnen multivitamines zelfs schadelijk voor je zijn omdat ze onverantwoord hoge of juist te lage doseringen bevatten. Te veel vitamine B6 bijvoorbeeld, en te weinig ijzer. In zijn boek Voedingsmythes schrijft hij: De samenstelling van multivitamines klopt al jaren niet met de stand van de wetenschap.

App Gezond Eten

Extreme vitaminetekorten komen in Nederland nauwelijks voor. Ze worden wel eens gezien bij alcoholisten die alleen nog leven van drank, bij verwaarloosde bejaarden en bij extreme veganisten. Daarmee heb je het wel gehad. Als je moe, lusteloos of prikkelbaar bent, dan lost een multivitamine dat niet voor je op. Ze zijn weggegooid geld en kunnen zelfs schadelijk zijn.

Neem zo nu en dan een visje op de markt. En dat is echt iets anders dan visoliecapsules. Omega 3 werkt als het uit een vis komt, niet als het uit een pil komt. Je moet eten zien als eten en het niet vervangen door capsules. Voordat je zwanger wordt moet je een maand foliumzuur geslikt hebben.Vrouwen die zwanger willen worden hebben extra foliumzuur nodig. Veganisten hebben vitamine B12 nodig want dat zit niet in planten. Neem alleen vitaminesupplementen die je echt nodig hebt, en neem de juiste hoeveelheid. Alles met mate, variëren, balans, waar té voor staat vermijden. Het klinkt simpel maar in de praktijk lukt dat niet altijd.

Als ik met de auto op pad ben, neem ik zelfgemaakt eten mee. Ik doe elke week boodschappen aan de hand van een weekplan met een lijst en daar houd ik me aan. Zo kom ik niet in de verleiding om allerlei onnodige en ongezonde aankopen te doen. Op een ‘gewone’ dag eet ik drie maaltijden zonder tussendoortjes.

Chips en Franse kaasjes zijn voor mij dan een enorme uitdaging. Gelukkig weet ik deze valkuilen meestal te herkennen. Daar ligt dan ook de oplossing om er op een gezonde manier mee om te gaan. Als je van jezelf weet waar het vaak fout gaat, kan je daar rekening mee houden en van te voren bepalen hoeveel je van iets gaat eten of je haalt het gewoon niet in huis.

Definitie Gezond Eten

Op deze website vind je tips en recepten voor gezonde maaltijden en tussendoortjes die niet veel tijd vragen. Zorg dat je gerechten voorbereid op een dag dat je wat meer tijd hebt en dat je een goed gevulde voorraadkast hebt. Zorg ook voor wat left-overs in de vriezer, zoals zelfgemaakte pastasaus en groentesoep.

Wat ik zelf het liefst eet? Er is eigenlijk weinig dat ik niet lekker vind maar curry’s, soep en pasta staan wel in de top 10 van favorieten. Ik haal mijn inspiratie uit de reizen die we maken naar Italië, Spanje, Bali en Thailand en kijk graag de kunst af van mensen die gezond oud worden.

Dat is een goed basis voedingspatroon waar al decennia onderzoek naar wordt gedaan en dat altijd weer naar boven komt als gezond (gezond eten en sporten maar niet afvallen). Eten moet vooral ook leuk zijn. Om te eten en om het te maken. Want als je een magnetronmaaltijd eet terwijl je op je telefoon zit te scrollen, krijg je snel weer trek en ga je daarna met chips voor de televisie liggen.

Dus neem de tijd voor koken en het opeten, dan heb je vanzelf minder de behoefte om weer te gaan snacken. Note: Terwijl ik dit artikel schrijf komt er een melding binnen dat het Mediteraanse dieet door US health is uitgeroepen tot het beste van 2019. Zoals je inmiddels weet geloof ik niet in 1 soort dieet voor iedereen maar ik vind het toch het vermelden waard.

Het gaat om de balans. Op al die voedingsmiddelen is heus wel iets aan te merken, ook op groenten. Daar kunnen gifstoffen in zitten en dus moet je groenten koken of blancheren of wokken. Je moet ze in ieder geval niet rauw eten, want dat is helemaal niet zo gezond.

Vegan Eten Gezond

Tijn Elferink: ‘We doen graag iets goeds voor onszelf. We denken dat vlees slecht is en eten een vleesvervanger. Maar die is niet per definitie gezonder. Vleesvervangers worden vaak gefrituurd of gebakken. En kijk naar al die zoete snacks met noten, chocolade, dadels en honing. Die bevatten ook vet en die natuurlijke suikers zijn voor het lichaam hetzelfde als “gewone”suiker van de suikerbiet.

Jaap Seidell: ‘’Er komen goede dingen uit de vegan stroming vooral met oog op duurzaamheid, zoals meer groenten eten en minder vlees, maar wij zijn daar van nature niet op gebouwd. gezond eten en sporten maar niet afvallen. Wij zijn gebouwd als omnivoren, kijk maar naar ons gebit en maagdarmstelsel. We eten al duizenden jaren zowel planten als dieren en verteren beide goed.

Dus is het goed om van alles een beetje te eten. Snacktrek is een term die de experts gebruiken als ze het hebben over eten door stress. Jaap Seidell: ‘We zien eten tegenwoordig als iets wat ook nog even moet tussen het internetten en tv kijken door. ‘Mindful’ eten is echt van belang.

Navigation

Home

Latest Posts

Thuishulp Amstelveen

Published Nov 28, 23
7 min read

Vrijwilliger Thuishulp

Published Nov 21, 23
6 min read

Thuishulp Bergen Op Zoom

Published Nov 18, 23
2 min read